Moest Mark Eyskens nog verkiesbaar zijn bij de volgende verkiezingen, dan kreeg hij gegarandeerd mijn stem. En dat alleen al voor het schrijven van dit boek.
Waarom is ‘Wat ligt er ten noorden van de noordpool?’ zo’n goed boek voor mij?
Mark Eyskens slaagt erin met begrijpbare taal een aantal complexe actualiteitsthema’s aan bod te laten komen in deze roman, zonder ons daarbij als lezer te onderschatten. Ik heb het gelezen en herlezen. En post-its ingeplakt. Echt. Pagina’s die ik nog wel eens wil herlezen. Of wil gebruiken als geschiedenisbron.
Want, weet jij bijvoorbeeld waarvoor onze Vlaamse vlag (ja, die gele met die leeuw op) eigenlijk staat? Of van waar deze oorspronkelijk komt? Ik ondertussen wel. Ik kan alleen maar zeggen, soms denken we echt niet verder na en nemen maar gewoon over wat we al kennen. Want dat is toch de waarheid? Ik kan alleen maar toejuichen dat we meer en meer kritisch worden en inzicht krijgen in hoe dingen en ideeën tot stand komen en waarom we vandaag geloven in wat we geloven.
Zoals ook het ontstaan van de hoofddoek, en eigenlijk heel de geschiedenis van de islam, in vergelijk met de andere godsdiensten in de wereld. Het geeft op zijn minst een beeld van onze vertroebelde blik.
En, naar aanloop van de verkiezingen wil ik toch ook dit visje opwerpen. Mark Eyskens was er voorstander van om elk individu niet één stem, maar tien stemmen te geven bij de verkiezingen, die je naar eigen goeddunken mocht verdelen over personen of partijen. Een soort meervoudig stemrecht zeg maar. Dat is pas democratie, dan stellen wij als volk de regeringscoalitie samen, en niet meer de partijleiders zelf. Echter, de telling van dit systeem zou te ingewikkeld zijn om dit voorstel nader te bekijken? In 2018? Really?
Er komen een heel aantal nieuwe woorden aan bod, zoals vermenning, wonderwijs, BINC en een ganse theorie over dualismen. En uiteraard de geschiedenis van de verschillende steden die ze aandoen tijdens de cruise naar de Noordkaap, dus nog tegelijk een reisboek ook!
Ik ben absoluut fan! Een van zijn andere boeken, Veelal, ligt al klaar om gelezen te worden. Een theorie van alles, dat belooft!
Een gedachte over “Zinzoeken? heeft dat eigenlijk zin?”