Frank Zappa of Franz Kafka?

Ze leefden in een andere periode. Tegen dat Zappa geboren wordt (1940), is Kafka al lang overleden aan TBC (1924). Zappa maakt muziek, veel muziek, en Kafka schrijft (ook veel). Zappa is Amerikaan, en Kafka wordt geboren in Praag. Kortom, eigenlijk hebben ze niets met mekaar te maken. Misschien alleen passie die ze delen, elk voor hun eigen vak, Kafka voor het schrijven, en Zappa voor muziek. Ik heb het allebei.

Kafkaiaans of Kafkaësk. Dat laat Kafka ons alleszins achter. Veel mensen gebruiken dit woord, zonder zelfs een letter van Kafka zelf gelezen te hebben. Kafkaëske toestanden. Of Kafkaiaanse toestanden. Zijnde beangstigend. Of beklemmend. Of vervreemdend. Of allemaal tegelijk.

Zappa is een virtuoos. Uniek dat hij zich omringt met de beste muzikanten, deze ook zelf aanneemt, en betaalt. Ze moeten dan ook spelen wat hij schrijft; hij maakt de partituren voor elk instrument zelf (ahum). The Black Page is een partituur voor de drummer, zo genaamd omdat het blad zwart ziet van de verschillende noten erop…

Ik ken (nog) niet zoveel muziek van Zappa, en heb ook nog niet veel gelezen van Kafka. Maar, zoals ‘De Gedaanteverwisseling’ van Kafka me bijblijft, zal ook het concert van Zappa plays Zappa in het Rivierenhof me bijblijven. De oudste zoon van Zappa, Dweezil genaamd, naar de bijnaam van de kleine teen van Gail, de vrouw van Zappa, (zie hier het absurde van Kafka terugkomen) heeft zich, naar vaders voorbeeld, omringt met goede muzikanten, en brengt werk van zijn vader. Waarschijnlijk nooit écht Frank Zappa, maar ‘t komt toch dicht in de buurt.

2 mannen om nog verder te ontdekken. IMG_20180729_130300

2 gedachten over “Frank Zappa of Franz Kafka?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s