10 Texelse dingen

Texel is tof. Dat konden jullie al lezen in mijn vorige blog over dit Waddeneiland in Nederland Uitwaaien op Texel. Ik was er nog niet klaar, dus gingen we in februari nog een weekje terug. Een ander vakantiehuis op een andere plek, deze keer in De Koog. Makkelijk, van hier loop je naar het strand, het bos en/of de duinen, dus de auto blijft meestal op de oprit staan.

  • Lammetjes knuffelen!

Een echte Texelse bezigheid, voor toeristen dan vooral denk ik, al vinden de medewerkers van de schapenboerderij hun job toch ook de max. Er is een knuffelhoek, en dan krijg je er gezellig een lammetje bij. Diegene die ik mocht knuffelen was drie dagen oud. Er zijn ook geiten, cavia’s, véél kippen, pony’s, een ezel, en er zijn honden die showen hoe ze schapen drijven. https://www.schapenboerderijtexel.nl/

  • Ecomare

Tuurlijk ga ik mijn adoptiezeehondje Daan bezoeken nu we hier toch zijn. Er zitten deze keer ook kortsnuitzeepaardjes, die mogen overwinteren hier, en worden in de lente teruggezet in zee. Je kan er een video van bekijken hoe dit gebeurt, prachtig initiatief weer. https://www.ecomare.nl/

  • Sterrenkijken

Texel is nog echt donker ’s nachts. Als er dus niet teveel wolken hangen, kan je prachtige dingen zien aan de sterrenhemel. Vlak aan Ecomare organiseren ze kijkavonden, en dan kan je door grote telescopen de maan en andere planeten zien. Hier leer je echt de grote en kleine beer makkelijk spotten. Prachtig, en uniek. https://www.oriontexel.nl/

  • Bonte belevenissen

Texel heeft een eigen bierbrouwerij (De Boei) en distilleerderij (De Lepelaar). Allemaal te bezoeken en te proeven bij De Bonte Belevenis, waar ze naast een hele leuke winkel ook workshops geven om zelf kaarsen en zeep te maken. https://www.landgoeddebontebelevenis.nl/

  • Het Sommeltjespad

Zelfs al heb je geen kindjes bij, dit is gewoon een echt hele leuke wandeling in een prachtig bos. Sommeltjes zijn aardmannetjes die verstenen als het licht wordt. Het lijkt wel dat het bos daar echt tot leven komt. En, je kan gerust je wandeling verder uitbreiden als de 1,5 kilometer net niet voldoende is, Texel is immers één wandeleiland. https://www.staatsbosbeheer.nl/uit-in-de-natuur/wandelroute-sommeltjespad

  • Bosbaden

Eigenlijk leent het Sommeltjespad zich hier heel goed toe. Ik kende bosbaden zelf niet zo goed, maar iemand vertelde me erover. Het is overgewaaid van Japan, waar het Shinrin-yoku heet. Daar is het al heel normaal om het bos in te duiken om mentaal en fysiek te herstellen. Vertragen is de kunst bij het bosbaden, gewoon je zintuigen openzetten en genieten maar!

  • Strandjutteren

Niks zo fijn dan door bos en duin op het eindeloze strand terecht te komen, en zoals de echte strandjutters van vroeger aangespoelde spullen oprapen, in mijn geval dan schelpjes.

  • Vogelen

Texel heeft -ik weet niet hoeveel- vogelkijkpunten waar je je ogen kan uitkijken. Een verrekijker is handig, of een goede kodak met een grote lens. En, de app ObsIdentify helpt je nadien te identificeren wie je allemaal gezien hebt! https://www.vogelinformatiecentrum.nl/vogelkijktips/

  • Wadlopen

We hebben dit zelf niet gedaan, was nogal moeilijk met de hond, maar dit moet echt prachtig zijn. Misschien ook een soort bosbad. Wandelen over de bodem van de Waddenzee, dat is een to do op mijn lijstje! Ik moet dus zeker nog eens terug. https://www.wadlopentexel.nl/

  • Met de boot naar de zeehond

En ja, je kan zeehonden zien in Ecomare, maar met een boottocht op zee kan je ze natuurlijk in het wild gaan spotten. Geen mooier beeld dan een dier in zijn natuurlijke habitat.

Wat een parel, deze wadden, en zo dicht bij huis. Tot binnenkort!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s